25-10-2018

Toekomstige treinschoonmakers?

Een snuffelstage is voor veel studenten dé manier om kennis te maken met een toekomstige baan. Reden voor Stichting Speciaal Onderwijs Leiden en het Auris College om ook dit jaar weer contact te zoeken met de Techniekfabriek, het leerwerkbedrijf van NS. De studenten gingen ‘op reis door de NS’ en kregen onder meer een kijkje in de keuken van treinschoonmaak. 

Treinreiniging van A tot Z
Na een korte presentatie over Hago Rail Services en Hago Transport, lieten we de leerlingen in de praktijk zien wat er allemaal komt kijken bij het reinigen van treinen. Van het verwijderen van los vuil, het legen van prullenbakken en het reinigen van de toiletten, tot het verwijderen van graffiti en reiniging na een ongeval. Ook kregen de leerlingen les in gastvrijheid en veiligheid op en rond het spoor. 

Om meer begrip voor elkaars werk te krijgen, legden we ook uit waar we als schoonmaak tegenaan lopen in de samenwerking met de technische collega’s van NS. Door beter samen te werken en te overleggen, voorkomen we bijvoorbeeld dat een monteur werkzaamheden gaat uitvoeren in een net gereinigde trein.

Nieuwe collega’s?
Joop van de Kamp, coördinator Kwaliteit & Veiligheid bij Hago Rail Services en organisator van de dag: “Ik vind het mooi dat we de leerlingen kennis hebben kunnen laten maken met ons mooie én belangrijke vak: treinschoonmaak. Als ik het goed zag, staat bij een aantal leerlingen ons beroep nu wel op het lijstje van toekomstige carrièremogelijkheden."

Deel dit artikel: