Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
Logo Familiebedrijven Award 2020
Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
Syrische Schoonmaker

Syrische vluchtelingen aan de slag als treinschoonmaker

De nieuwe collega’s hebben het hele opleidingstraject succesvol doorlopen. Linda van der Veen, Cluster Coördinator regio Noord en verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid bij Hago Rail Services: “Heel bijzonder, omdat twee collega’s, allebei vluchteling uit Syrië, niet eens de Nederlandse taal spreken."

"Dankzij e-learning en begeleiding op maat zijn zij er toch in geslaagd het vak van treinschoonmaker onder de knie te krijgen.”

Buddy’s
De nieuwe collega’s worden op de werkvloer begeleid door zogenoemde buddy’s. “Twee voormannen en één collega-treinschoonmaker leren onze nieuwe collega’s niet alleen de fijne kneepjes van het vak van treinschoonmaken, maar helpen ze ook bij het leren van de Nederlandse taal. Belangrijk, omdat het spreken van onze taal helpt bij het opbouwen van een bestaan in Nederland.”

Brandweerman
Linda: “Een van de nieuwe collega’s was brandweerman in Syrië. Met de brandweer in Haren is afgesproken dat hij na het leer-werktraject bij Hago Rail Services bij de brandweer in Groningen aan de slag kan. Dat is natuurlijk fantastisch. Hij kan zijn oude beroep oppakken en wij hebben weer ruimte voor een nieuwe collega met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo snijdt het mes aan twee kanten!”

Nieuwe ervaring
De plaatsing van de drie nieuwe collega’s was een heel nieuwe ervaring voor Linda en haar team. Linda: “Je krijgt te maken met heel veel verschillende mensen met heel verschillende achtergronden: vluchtelingen, langdurig werklozen, mensen met een arbeidsbeperking. Dat vraagt om een heel andere manier van selecteren.”

“De geleerde hebben we vastgelegd in een handboek, zodat we straks landelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan bij Hago Rail Services kunnen helpen."

"Goed voor de toekomstige medewerkers en – met de huidige krapte op de arbeidsmarkt – goed voor Hago Rail Services!”

In Onnen zijn drie collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt gestart als treinschoonmaker. Op initiatief van Hago Rail Services werken de gemeente Haren (Groningen) en Hago Rail Services samen om mensen die nu nog een uitkering krijgen aan een baan te helpen.

Meer nieuws

Legen Prullenbak HRS Treinstel
Samenwerking

Samen zorgen voor schone treinen

1 min.
Geslaagd HRS Monteurs
Snuffelstage

Snuffelstage monteurs NS zorgt voor meer waardering treinschoonmaak

1 min.
Nieuws Vuil Treinstel
Schoonmaak

Ahmet voor één dag treinschoonmaker

1 min.