18-1-2017

Ciao!Gum wint Facility for Future Innovatie Award 2017

De Ciao!Gum heeft de Facility for Future Innovatie Award gewonnen. Deze uitvinding van meewerkend voorman Freek Witteveen van Hago Rail Services, is een eenvoudig te bevestigen 3D-geprint kunststof opzetstuk voor een bezem om kauwgom van de vloer te schrapen. Hierdoor hoeven schoonmakers niet langer door de knieën om het plakkerige goedje van de treinvloer te verwijderen.

Freeks idee voor de kauwgomschraper is geboren uit frustratie. “Kauwgom verwijderen in de trein is geen pretje. Eerst moet je de kauwgom ‘sprayen’ en vervolgens op je knieën met een plastic plamuurmes verwijderen. Echt een rotklus. Dat moet anders kunnen, dacht ik”, verklaart Freek de gedachte achter zijn uitvinding.

“Om verse kauwgom te verwijderen, draaien we vaak de bezem om. Met de achterkant van de borstel proberen we dan de kauwgom van de vloer te schrapen. Dat werkt best aardig. Nadeel is wel dat bij het duwen met de borstel over de vloer er weer allemaal stof uit de borstel valt. Stof wat je opnieuw moet opvegen. Bovendien lukt het niet altijd op die manier de hele kauwgom te verwijderen.

3D-hobby
“In mijn vrije tijd ontwerp ik graag in 3D. Ik heb geprobeerd een soort plamuurmes te ontwerpen dat je op de borstel kunt bevestigen. Vervolgens heb ik het ontwerp in 3D geprint. Het model hebben we met het hele team uitgebreid getest op de locatie in Leeuwarden. Het was even passen en meten voordat we de juiste maat en hoek te pakken hadden, maar met de derde print hadden we het perfecte opzetstuk in handen.”

Praktischer en duurzamer
Om de uitvinding zo snel mogelijk op de werkvloer te krijgen, heeft Freek de kauwgomschraper doorontwikkeld met een 3D-ontwerpbureau. “Het materiaal waarin ik de schraper had geprint bleek in de praktijk niet sterk genoeg. Samen met het bureau hebben we de schraper nog praktischer en duurzamer gemaakt. De schraper is nu geprint in een sterker materiaal en uitgerust met losse plastic mesjes die je met een vleugelmoer aan het opzetstuk bevestigt. Zo hoef je niet de hele kauwgomschraper te vervangen als hij op is.” De Ciao!Gum wordt inmiddels op alle 55 locaties van Hago Rail Services gebruikt.

Deel dit artikel: